Menu

Genealogie van de familie Van Amelsfort

Introductie

Deze website bestaat eigenlijk uit 2 gedeelten. Het eerste gedeelte betreft de gegevens en de relaties van personen met de familienaam van Van Amelsfort, Van Amelsfoort, Van Amelsvoort, Van Amelsvoord en Van Amersfort. Het tweede gedeelte bevat mijn kwartierstaat. In het grafische gedeelte van de site zijn deze twee delen geintegreerd. In de pagina met namen staan de namen van beide gedeelten vermeld.


Familienamen

Uit de archieven blijkt dat het noteren en spellen van de familienaam "Van Amelsfort" soms een probleem was en dat aangifteformulieren niet altijd werden ondertekend omdat men niet kon schrijven. Bovendien, ambtenaren verschrijven zich ook weleens met zo'n naam. Dan is het natuurlijk interessant om na te gaan waar de verschillende schrijfwijzen ontstaan zijn. Misschien is de familie dan toch groter dan je denkt en komen de namen Van Amelsfort, Van Amelsfoort, Van Amelsvoort, Van Amelsvoord en Van Amersfort, toch voort uit een en dezelfde stamvader.

De laatste jaren ben ik vooral bezig met de geschiedenis van de huizen in de Hasselt.

De bedoeling van deze site is om iedereen in Nederland met de naam Van Amelsfort, Van Amelsfoort, Van Amelsvoort, Van Amelsvoord of Van Amersfort inzicht te geven in hun afkomst. Hij of zij moet zichzelf, zijn/haar vader of zijn/haar grootvader terug kunnen vinden op deze site en vervolgens zijn/haar eigen tak van de familie kunnen nagaan. Als gevolg daarvan zijn er vrij recente gegevens opgenomen. Het kan natuurlijk zijn dat iemand daar, om wat voor reden dan ook, bezwaar tegen heeft. Mocht dit zo zijn, meld het dan even via E-mail, dan haal ik de persoonlijke gegevens weg. Aan de andere kant krijg ik mailtjes van mensen die vragen waarom zij niet op de site vermeld zijn. Ook die gegevens neem ik graag op. Alle aanvullingen zijn van harte welkom.


Voorpagina

De foto op de voorpagina is van het huis (Heieinde 7) waar mijn rechte tak ongeveer 125 jaar gewoond heeft (tussen 1570 en 1694). Janus de Beer en Mie Janssens vierden daar op 10 mei 1944 hun gouden bruiloft. De foto komt uit de collectie van Krelis Swaans.


Aanpak

Bij het uitzoeken ben ik als volgt te werk gegaan:
Bij het CBG (Centraal Bureau voor Genealogie) worden, voor heel Nederland, van alle personen die na 1938 overleden zijn, de persoonskaarten bewaard. Ik heb alle persoonskaarten van personen met de naam Van Amelsfort opgevraagd. Dat bleken er 86 te zijn. Deze personen behoren tot twee takken, beide afkomstig uit Tilburg.

Vervolgens heb ik in het Gemeente Archief van Tilburg uit de Tienjarentafels DTB van de jaren 1811 tot 1938 alle personen met een familienaam die lijkt op Van Amelsfort verzameld en in kaart gebracht. Dat waren er 186 waarvan ik (nog) niet alle gegevens heb kunnen achterhalen. Het gaat hier uiteraard om meerdere takken omdat er ook andere achternamen zijn meegenomen. Later heb ik de Tienjarentafels DTB van Goirle, Loon op Zand en Oisterwijk ook meegenomen om te kijken of de verschillende families en takken ergens bij elkaar komen.

Voor Tilburg heb toen met de periode 1700 tot 1811 hetzelfde gedaan. Van deze periode zijn geen Tienjarentafels bij het Gemeente Archief aanwezig maar wel kaartenbakjes. Tegenwoordig staan de orginele acten allemaal online op de site van het Regionaal Archief Tilburg.

Daarna heb ik uit het Informatie Systeem Hazadata-mega van het Gemeente Archief Tilburg (van voor 1811) zoveel mogelijk gegevens gehaald die op de overige gegevens aansloten. Daarna zoveel mogelijk fiches bekeken en andere gedigitaliseerde bronnen op het internet.

De familienamen zoals vastgelegd in Hazadata-mega en ISIS zijn over het algemeen als zodanig overgenomen.

Later heb ik dit opnieuw gedaan met de familienamen Van Amelsfoort, Van Amelsvoort, Van Amelsvoord, Van Amersfort en Van Amersvoort.

Veel gegevens zijn geverifieerd maar er zijn voor het gemak ook wat aannames gedaan en er is nog heel wat werk te doen.


Kwartierstaat

Daarna heb ik ongeveer twee jaar gewerkt aan mijn kwartierstaat, die ik nog steeds bijwerk.

Er zitten (via twee bastaards) lijnen naar Karel de Grote in mijn kwartierstaat. De ene bastaard is Ridder Jan Pijlijser door Hertog Jan I van Brabant verwekt bij zijn minnares Janneke Pijlijser, de andere is Ridder Jan van Wijfflit (1312-1356) door Hertog Jan II van Brabant verwekt bij zijn minnares Lijsbeth (Elsbeen) van Wijfflit. Zie ook het artikel Stammen alle Tilburgers af van Karel de Grote? van Anton van de Wiel op de website Het geheugen van Tilburg. Voor uitgebreide informatie over de twee bastaards, zie de site van Henk Coolen. Zie mijn Kwartierstaat

Naar aanleiding van de DVD Middeleeuws Vlechtwerk van het NGV uit 2011 zijn er veel gegevens toegevoegd. Verder is het opvallend dat de familienaam van Heijst er veel in voor komt. Er staan maar liefst vijf kinderen van Cornelis Herman Heijsten en Peterken Wouter de oudste vande Schueren, vier kinderen van Gerit Hermansz van Heijst en Aleijt Jan Jacob van Son (gegoed in de Hasselt) en ook vier kinderen van Daniel Gherit Hermans en Katherina Gherit Gherit Reijnen (gegoed aan de Hasselt) in mijn kwartierstaat. Ook vier van de vijf kinderen van Jan Wouter Jan Peijnenborch (dit zijn kleinkinderen van Elisabeth Steven Hendrik Jan van der Amervoort) komen er in voor.



Zoeken in website: Genealogie van de familie Van Amelsfort